Pivnice U Ryby

14.4.2024

Sušilova 182
768 61 Bystřice p. H.
Tel.: +420 777 653 856
Mapa


Příběh starých dobrých časů

A toš sem sem sa fakt těšíl, páč tadyk sem ešče za dob hospody U Vaculíka strávíl nemálo povedených večerů, a to jak venku na uzavřený zahrádce u vchodů na hajzlíky, tak pak třeba i v baru, nacházející se nalevo v průjezdu přesně naproti dveřím do hlavní hospody, ale kerý je nicméně uzavřen do dnešních dní. Tagže aj gdyž sme byli předtím na Sokolce, gde teda bylo fakt perfektní pivko, taxme to tam ukončili zafčasu a šli se přesunóť sem; a jedným dychem – dobře sme udělali…

Prostorový layout objektu zůstál de facto stejný jako gdysi za „Vaculíka“; hlavní vchod do budovy vás přivede do průjezda, gde po levý straně byl již zmíněný zrušený noční bar, po pravé ruce je vchod do hospůdky, a protí vám je vidět zastřešený posezení pro venkovní pobyt, gde pak po levý ruce sú vchody na hajzlíky. Jojo, tady se i v třeskutých mrazech chodí a chodilo na hazlíky přes venek, což je sice nemilé, ale v rámci alkoholového opojení vám može čerstvý vzduch trochu pomocť sa zregenerovať pro další požití tekutin.

Piv je tu na výbjér povícero, konkrétně Krušovice 10 a 11 s přídomkem Bohém a pak plnotučný Zlatý Bažant zo Slovenska. My sme okusili Bohéma, páč desítka v nás odjakživa evokuje „vodu na kolena“ a na dvanáctku už sme zase mjeli něco vypito, a my si to tu chtěli užít a ešče přežít na večerní radovánky, takže střední voltáž byla ideální. Krušky jako pivo se hodně zlepčilo v posledních pár letech, ešlivá majú novýho sládka nebo co nevim, ale rozhodně je to dneska daleko víc pitelný než ešče pjet deset let nazpjet. Aj dneska sme byli spokojení a žádný výrazný nedostaky zjiščeny nebyly…

Přítomnosť obsluhující paní Jany potěšila o to víc, že sme v ní seznali karamádku z dětství, tagže domácí atmosféra byla započata hned od prvních chvil. Napřed sme tu byli sami, a tak nás provedla celým provozem a seznámila aj se zákulisím, hlavně teda s tím, že dneska sú zdejší štamgasti v Práglu na dajakým turnaji v šipkách. Ale i tak sem pár místňáků zamířilo a opjet sme poznali několik známých tváří, hlavně pak Vildu, kerýho sem pravidelně vídávál v devadesátkách v Baru Černá Hora.

Hospoda, to je vlastně jedna menší místnosť, gde u vchodu trúní kamna, pak barpult s výčepem, a pak kolem zbytku stěn několik stolků. Kapacita není nijak přehnaná, podle mě pár desítek lidí max, ale votom to je, tato komorní malost je velmi příjemným kontrastem vůči velkoobjemovým restauračkách typu PUOR, Radegastovna, Kozlovna apod.

Mě se tu moc líbilo, pivo chutné, obsluha milá a sdílná, štamgasti, čisto teplo a útulno, prostě co chcete víc? Stejně jako za starých dobrých časů ve zmíněných devadesátkách… Gdyž to vemu kol a kolem, tak covid mjel sice spoustu negativních dopadů na pohostinskú činnosť, kvůli čemuž desítky hospod bylo uzavřeno enem na Podhostýnsku (viz naše série Kronika podhostýnských pohostinství), ale na druhú stranu to mjelo pozitivní vliv na kvalitu existujících, přeživších nebo novje vzniklých hospod, protože ve všech co sme byli, a tuto nevyjímaje, sú zboží a služby opravdu na velmi vysoké úrovni. Bravo!

PS: Jen tak pro zajímavost, tuto pivnici jsme navštívili i s reportérem Josefem Kvasničkou v květnu 2023 v rámci reportáže pro Českou televizi pod názvem Kam zmizely hostince?


PIVO: 4,25 bodů (chutné Krušovice, které neurazí)
JÍDLO: x,xx (neochutnali jsme)
OBSLUHA: 4,50 (paní Jana si s námi povídala jako se štamgasty)
KLIENTELA: 5,00 (jen a pouze štamgasti)
PROSTŘEDÍ: 4,50 (přítomnost hořících kamen je úplně top)
CELKEM: 4,50 (z 5 možných)




Zpět na pajzly.cz

Twitter
Facebook

Design a site like this with WordPress.com
Začít